09/10/2013

Middeleeuwse sporen op toekomstig bedrijventerrein in Roeselare

Wvi staat in voor  de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein - ‘West-Noord' - langs de Oostnieuwkerksesteenweg en de Bietstraat in Roeselare. Voorafgaand vindt een archeologisch onderzoek plaats om de aanwezige restanten uit het verleden te documenteren. Een prospectie in het voorjaar van 2012 bracht immers een middeleeuws cultuurlandschap aan het licht. Archeologen troffen toen een uitgebreid grachtensysteem uit de volle en late middeleeuwen aan, maar ook drenkpoelen, mogelijke bewoningssporen en een veldoven voor de productie van bakstenen.

Redenen genoeg om het terrein aan een diepgaander onderzoek te onderwerpen. Sinds begin september 2013  zijn archeologen op het veld aanwezig om het gebied rond het Goed ter Biest vlakdekkend op te graven. Tot nog toe konden verschillende middeleeuwse percelen afgebakend worden, evenals enkele bijhorende poelen en een waterput. Verder kwam nog een voormalige landweg aan het licht, evenals bomkraters en munitie uit WOI. De Duitse Flandern I-Stellung ligt immers vlakbij en hier werd nog fel gevochten op het einde van de eerste wereldoorlog.

Het ziet ernaar uit dat de huidige hoeve ‘Goed ter Biest' teruggaat op een veel oudere voorganger. Wie meer weet over deze hoeve en haar geschiedenis, mag zijn/haar suggesties doorgeven aan de intergemeentelijke dienst RADAR via: wwillem [at] bieradar.be (illem[at]bieradar[dot]be) of 0497/48.18.40.

Het archeologisch veldonderzoek zal begin november  afgelopen zijn. Het publiek kan de opgravingen nog bezoeken tijdens de rondleidingen die worden georganiseerd eind oktober. 
Voor meer info en inschrijvingen: info [at] bieradar.be (info[at]bieradar[dot]be) of 051/26.87.49..

Bedrijven die geïnteresseerd zijn in een stuk industriegrond of meer info wensen, kunnen vrijblijvend contact opnemen met wvi -  infoloket [at] wvi.be of 050 36 71 71