06/10/2011

Resten uit Eerste Wereldoorlog en Romeinse tijd op toekomstig wvi-bedrijventerrein in Ieper

In de loop van september heeft wvi  een archeologisch vooronderzoek laten uitvoeren op het toekomstig bedrijventerrein Pilkem in Ieper. Wvi plant op de terreinen tussen de Kleine Poezelstraat en de Sint-Krispijnstraat een 9 ha grote uitbreiding van het industrieterrein. Dergelijk archeologisch onderzoek gaat voor de start van de werken na of er belangrijke overblijfselen uit het verleden op het terrein aanwezig zijn en of een vervolgonderzoek noodzakelijk is.

Uit historische bronnen (luchtfoto's en kaarten) is gekend dat de terreinen zich niet ver bevinden van de frontlijn tijdens de Eerste Wereldoorlog (vooral tussen 1915 en 1917). Er zijn dan ook talrijke resten van dit grootschalige conflict aangetroffen. Talrijke ontplofte en niet ontplofte explosieven illustreren de industriële schaal van de Eerste Wereldoorlog. Interessanter zijn de resten van verschillende geallieerde loopgraaftracés die de positie van de tweede en derde linie aanduiden, alsook verschillende verbindingsloopgraven. In deze recente grondsporen zijn verschillende vondsten gedaan zoals rumkruiken, water-, frisdrank en wijnflessen, werktuigen zoals houwelen en schoppen, telefoonkabels, prikkeldraad en palen, schoenen en textiel, en uiteraard munitie. Deze vondsten bieden een boeiende inkijk in het dagelijkse leven van de frontsoldaten. Gezien de intensiteit van de Duitse beschietingen is het geen verrassing dat er op twee plaatsen ook menselijke resten zijn aangetroffen. Het betreft geen volledige skeletten, maar van één gesneuvelde soldaat kan door de bijvondsten ervan uitgegaan worden dat het een Fransman was. Ondertussen wordt er verder gezocht naar een mogelijke identificatie, wat na bijna 100 jaar uiteraard niet eenvoudig zal zijn.

Ook uit een verder verleden zijn verschillende restanten aangetroffen. Verspreid over het terrein bevinden zich vijf Romeinse brandrestengraven. In de Romeinse periode (1ste eeuw tot 4de eeuw n. Chr.) werden overledenen gecremeerd, en werd een deel van de brandstapel en de as van de overledene in een kuil bijgezet.

In het noordelijke gedeelte van het terrein zijn ook verschillende andere grondverkleuringen uit de Romeinse periode aangetroffen. Hier hebben ooit funderingspalen van een gebouw gestaan. Mogelijk zijn dit de resten van een boerderij, met ook wat kuilen van verschillende activiteiten. Een dergelijke vondst is voor de regio rond Ieper bijzonder te noemen.

Het archeologisch vooronderzoek heeft toegelaten een groot deel van het terrein vrij te geven, één zone heeft echter enkele interessante sporen uit het verleden opgeleverd. Op deze zone waar zich vermoedelijk een Romeinse boerderij bevindt, komt er een vervolgonderzoek in de vorm van een opgraving. Daarbij zullen ook nog loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog verder onderzocht worden.

Tags