07/02/2011

Vondsten van middeleeuws erf op bedrijventerrein Ter Eike in Staden

Sinds begin januari is een team archeologen in opdracht van wvi aan de slag op ons  toekomstige bedrijventerrein Ter Eike in Staden. Vooronderzoek toonde aan dat op het terrein resten aanwezig zijn uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Aangezien de Romeinse resten minder goed bewaard zijn, zetten de archeologen nu vooral in op de middeleeuwse resten.

Hoewel het onderzoek nog volop bezig is, is duidelijk dat op het terrein een middeleeuws erf aanwezig is. Concreet hebben de archeologen greppels en paalsporen aangesneden van een vermoedelijk 13de eeuwse nederzetting. Die datering is vooral gebaseerd op de vondsten van enkele tientallen scherven in één van de greppels.

Vermoedelijk wordt het onderzoek eind februari afgerond. Tot dan willen de archeologen  de kern van de middeleeuwse nederzetting onderzoeken. Ze hopen nog resten te vinden van één of meer gebouwen en misschien een waterput of vijver. Zulke structuren leveren meestal erg veel informatie op over de levenswijze en economie.

Na het einde van het veldwerk zal het nog enkele weken duren vooraleer alle resultaten van het wetenschappelijk onderzoek bekend zijn.