21/10/2015

Werken gestart van de tweede fase van de stedelijke woonwijk Heulebrug in Heist

Vijftien jaar geleden plantte WVI samen met het gemeentebestuur de eerste van de vele bomen voor de mooie straten van de nieuwe stedelijke woonwijk Heulebrug. Dit was de start van de realisatie in dit project dat gebaseerd is op het New-Urbanism-masterplan van de hand van het  Amerikaanse bureau Duany Plater – Zyberk & company in samenwerking met Leon Krier.

WVI heeft hieraan voorafgaand voor het eerst in haar bestaan beroep gedaan op internationale expertise voor de visie en de planvorming van een nieuwe woonbuurt en dit op aangeven van het ambitieuze gemeentebestuur.  Dit masterplan kwam tot stand in de zomer van 1998 tijdens een intense ontwerp- en overlegweek met alle betrokkenen en vele lokale actoren en administraties. Ondertussen is deze vernieuwende aanpak van deze grondleggers van het New Urbanism, met een zogenaamde ‘charrette’ zoals zo een intens visie- en conceptvormingsproces wordt genoemd, ingeburgerd in de Vlaamse praktijk van de projectontwikkeling en masterplanning.

WVI heeft de uitdaging verder aangegaan om dit innoverende masterplan binnen de Vlaamse context tot realisatie te brengen om zo mee de hoge verwachtingen in te vullen van het gemeentebestuur voor deze laatste woonuitbreiding van de deelgemeente Heist.

Zo werd de eerste fase van dit 25 hectare groot woonuitbreidingsgebied stap voor stap ingevuld en zijn de 185 individuele bouwkavels en de 26 sociale koopwoningen gerealiseerd, is het Sociaal Huis in de Heulebrugtoren gevestigd en zijn de 124 private appartementen (waaronder 34 WVI-appartementen) voornamelijk rondom het centrale Kraaiennestplein nu ook in opbouw en volgen de 52 sociale appartementen van ’t Heist Best en Vivendo begin volgend jaar.

Nu start de tweede en laatste WVI-fase van de woonwijk Heulebrug en zullen er op deze resterende 9,2 ha 159 WVI-kavels voor gezinswoningen aangeboden worden in eerste instantie aan de kandidaat-kopers uit de gemeente op de WVI-lijst. Ook zullen er door de sociale bouwmaatschappij ‘t Heist Best minstens 54 sociale huurwoongelegenheden worden gerealiseerd. Hiermee zal opnieuw een aanbod aan betaalbare bouwgronden en sociale woningen worden toegevoegd aan de reeds bestaande woonwijk Heulebrug.

Dit zal het sluitstuk zijn van het masterplan voor Heulebrug zodat er samen met de fase in ontwikkeling door het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling van de gemeente Knokke-Heist (voor 145 woongelegenheden) ter hoogte van de Heistlaan minstens 371 woongelegenheden zullen bijkomen bij de 387 woongelegenheden in de fase 1.
In totaal zullen er bij volledige afwerking van het masterplan uiteindelijk minstens 758 woongelegenheden zijn. Dit komt neer op een stedelijke woondichtheid van ruim 30 woningen per hectare.

Geïnteresseerden in een WVI-bouwkavel kan vrijblijvend contact opnemen met de dienst verkoop van WVI (tel. 050-36 71 56 / e-mail: e.vanengelandt [at] wvi.be).

Tags