24/05/2013

Wvi speelt voortrekkersrol als verlengstuk van de lokale besturen

Wvi heeft zich de afgelopen legislatuur verder geprofileerd als projectontwikkelaar voor kwaliteitsvolle en duurzame bedrijventerreinen en woonprojecten. Daarnaast doen de gemeenten steeds meer een beroep op wvi als studiebureau en advies- en kenniscentrum voor taken die worden opgelegd in het kader van regelgeving rond milieu- en ruimtegebonden materies. Dat bleek uit de voorstelling van het jaarverslag en het evaluatieverslag van de afgelopen legislatuur naar aanleiding van de jaarlijkse algemene vergadering.

Bij de start van de afgelopen legislatuur 2007-2012 was het een strategische keuze van wvi om de gemeenten en de Provincie bij te staan in hun bovenvermelde kerntaken, alsook om initiatieven op het vlak van intergemeentelijke samenwerking te ondersteunen. Zo vonden er op geregelde tijdstippen burgemeestersconferenties - waarvoor wvi het secretariaat op zich neemt -  plaats in de drie regio's waar wvi actief is: Brugge, Roeselare-Tielt en de Westhoek. Dit leidde tot een betere afstemming van het gemeentelijk beleid, meer regionale samenwerking (bv. de hervorming van de brandweerzones) en een gezamenlijke visieontwikkeling (bv. met betrekking tot herbestemming van kerkgebouwen).

Bedrijventerreinen

De aankoop van grond voor de realisatie van nieuwe bedrijventerreinen was in de afgelopen legislatuur een onverhoopt succes. Wvi kocht 513 hectare aan, een verdubbeling in vergelijking met de periode 2001-2006. Er werd 200 ha aan industriekavels verkocht aan 362 bedrijven, wat niettegenstaande de crisis toch relatief goed genoemd mag worden.

Momenteel is er ruim 900 ha bedrijfsgrond in ontwikkeling en is er 60 ha bouwrijpe bedrijfsgrond beschikbaar. Nu een aantal ruimtelijke planningsprocessen afgerond zijn, zal in de loop van de komende jaren heel wat bouwrijpe grond op de markt kunnen aangeboden worden.
De intensieve regelgeving van toepassing op de ontwikkeling van bedrijventerreinen, in het bijzonder op het vlak van archeologisch onderzoek, werken echter vertragend en kostenverhogend.

Wvi zet ook steeds meer in op duurzame bedrijventerreinen. Daarbij worden bedrijven onder meer verplicht om groene energie aan te kopen en worden zij door wvi begeleid bij het zoeken naar energiebesparende oplossingen.

De bedrijfsverzamelgebouwen zijn een onverdeeld succes. Daarbij worden kleinere modules aangeboden aan bedrijven die weinig ruimte nodig hebben. Ze kunnen één of meerdere modules casco aankopen zodat ze die zelf kunnen inrichten. In de zeven gerealiseerde projecten  zijn alle modules zo goed als verkocht. Het betreft 14 gebouwen voor een 70-tal bedrijven.

Wonen

De aankoop van gronden voor de realisatie van verkavelingen verloopt, vooral de laatste 2 jaar, minder vlot omdat er weinig gronden beschikbaar zijn. In de afgelopen 6 jaar is er toch 85 ha aangekocht in 60 projecten, in 2012 was dit 4 ha in 7 projecten. De gerealiseerde projecten worden vlot verkocht. In de praktijk blijkt dat het wvi doelpubliek nog steeds liefst een kavel koopt waar ze vrij zijn om hun eigen architect te kiezen en hun woning al of niet zelf te bouwen. In de vorige legislatuur werden 512 kavels verkocht in 43 projecten, in 2012 waren er dit 83 in 20 projecten.
Ook OCMW's begeleiden bij hun bouwprojecten voor bejaarden, alleenstaanden en kleine gezinnen was een succes.

Ruimtelijke en milieustudies en advies

Wvi werkte mee aan 35 gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen (GRS), daarvan werden er 30 goedgekeurd. Die plannen vormen de basis voor een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Er werden in de legislatuur 2007-2012 109 gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUPS) goedgekeurd en 96 zijn nog lopende. Er werden in deze periode tevens 31 mobiliteitsstudies opgemaakt, 30 natuurstudies en er is vooral eerstelijnsadvies  gegeven aan onze gemeenten op het vlak van ruimtelijke ordening, mobiliteit, milieu en natuur.
Wvi blijft zich in deze materie profileren als een kwaliteitsvol studie- en adviesbureau.

Daarnaast ondersteunt wvi de gemeenten steeds meer bij gespecialiseerde taken die voortvloeien uit de wijzigende regelgeving rond ruimte- en milieugebonden materies. In de praktijk stelt wvi haar expertise ter beschikking door de stedenbouwkundige ambtenaar van de gemeente bij te staan of zelfs te vervangen, of een milieuambtenaar op locatie te plaatsen. Wvi begeleidt de gemeenten bv. ook in het verhaal van het Geografische Informatiesysteem (GIS). De opgebouwde knowhow waarover wvi beschikt, wordt ten dienste gesteld van de gemeenten.

Goedkope energieleningen

Sedert 1 mei 2011 verleent wvi, als erkende Lokale Entiteit voor het FRGE (Fonds ter Reductie van de Globale energiekost), goedkope groene leningen. Tot eind 2012 werden er 553 dossiers goedgekeurd voor een bedrag van 3,7 miljoen euro.

Toekomstperspectief

Wvi is bezig met de opmaak van een nieuwe strategische visie waarbij ze zich verder zal profileren als verlengstuk van de lokale besturen en stimulator van intergemeentelijke samenwerking in nieuwe werkvelden.

Reportage West@Work algemene vergadering wvi

Tags