22/10/2019

'Klimaatoverleg Midwest' maakt samen met stakeholders ideeëngids voor Klimaatplan 2030

Klimaatoverleg Midwest bundelt 8 gemeenten met klimaatambitie. Samenwerken is hun credo. Niet enkel onderling, maar zo mogelijk met elke inwoner, elk bedrijf en elke organisatie in de regio. Daarom gaven Ingelmunster, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Ruiselede, Tielt en Wingene iedereen de mogelijkheid om mee te denken over wat in het klimaatplan 2030 moet komen. Als concreet resultaat van dit co-creatietraject én om iedereen goesting te geven samen aan de slag te gaan en te blijven, stellen de gemeenten de ideeëngids voor.

De 8 gemeenten zijn niet over één nacht ijs gegaan. In het voorjaar werd door WVI, de auteur van het klimaatplan 2030, het traject uitgestippeld en uitgerold voor alle stakeholders. Zo werden de inwoners van elke gemeente betrokken tijdens de 8 lokale klimaattafels om samen vorm te geven aan concrete acties rond mobiliteit, woon- en leefomgeving, gingen de professionele stakeholders regionaal in debat tijdens 3 thematische ontwerpsessies en werd ook digitaal gepeild naar reacties via een enquête. 

Het traject leverde waardevolle inspiratie op. De technische en concrete zaken werden samengevat in verslagen om het klimaatplan 2030 vorm te geven, maar het zou jammer zijn mochten alle ideeën binnenskamers blijven. Daarom werd een ideeëngids opgesteld met als rode draad tien speerpunten om de klimaatdoelstellingen te halen. Enkele smaakmakers:

  • ‘Durf voorop lopen’. Klimaatambitie begint met een nodige portie lef om het anders te durven doen: inzicht verwerven door onderzoek & grondige terreinkennis, zodat toekomstverkenning en -scenario’s vanuit het totaalplaatje kunnen worden uitgetekend.

  • ‘Werk sterk verbindend als lokaal bestuur’. Het vertrouwen is het grootst in lokale overheden. Ze kennen best de lokale noden en hebben tegelijkertijd een sterk lokaal netwerk. Ze zijn de ideale bindende factor voor klimaatacties.

  • ‘Anticipeer op klimaatverandering door ruimtelijk te denken’. Willen we de regio klimaatvriendelijker maken, dan moet ruimte(gebruik) de verbinding zijn voor alle klimaatthema’s!

Proeft dit naar meer, bekijk dan zeker de volledige ideeëngids op www.daadvooronsklimaat.be of de website van de betrokken gemeenten.

De volgende stap in het traject is het afwerken van het klimaatplan 2030. Na goedkeuring van het plan door alle 8 gemeenteraden wordt het eind februari 2020 ingediend bij Europa (binnen het Burgemeestersconvenant 2030) en kan de focus gelegd worden op het uitvoeren van de klimaatacties.

De 8 gemeenten werken samen met WVI om het klimaatplan 2030 op te stellen. Met WVI als partner in het Europees project PentaHelix (Horizon 2020) werden de financiële middelen beschikbaar gesteld om het klimaatplan 2030 efficiënt en doeltreffend via een co-creatietraject op te stellen en verder op te volgen.