07/10/2024

Bedrijventerrein Rodenbach Zuid in Oostkamp feestelijk geopend

WVI, gemeente Oostkamp en Global Estate Group hebben het bedrijventerrein Rodenbach Zuid langs de gelijknamige Albrecht Rodenbachstraat feestelijk geopend. Exact 3 jaar geleden werd de eerste akte getekend. Vandaag is het bijna 6 ha groot lokaal bedrijventerrein uitverkocht. “Als gemeente spelen we een belangrijke rol in het versterken en stimuleren van onze lokale economie”, zegt burgemeester Jan de Keyser. “We zijn dan ook bijzonder verheugd dat we het bedrijventerrein officieel mogen openen tijdens de Voka Open Bedrijvendag – waarop bedrijven hun deuren openen voor het grote publiek.”

Met bijna 3 ha ruimte om te ondernemen, biedt Rodenbach Zuid plaats aan 19 lokale ondernemers. Het gros van de ondernemers is actief in de bouwsector zoals elektriciteit, verwarming, sanitair, klimaatregeling, hernieuwbare energietechnieken, maar ook dak-, schrijn- en schilderwerken. Het bedrijf Valley of Tea is het buitenbeentje. “De snelle verkoop van de gronden is een mooi bewijs van de bruisende ondernemersdynamiek in onze gemeente”, getuigt een trotse burgemeester. 

“WVI staat garant voor een kwalitatieve vestigingslocatie die gekenmerkt wordt door een evenwichtige waterhuishouding, duurzame groenaanleg, hedendaagse architectuur en het gebruik van hernieuwbare energie” zegt Geert Sanders. “Water krijgt een prominente plaats op het bedrijventerrein. Zo werd tijdens de infrastructuurwerken het bemalingswater opgevangen in het bufferbekken, en ter beschikking gesteld van de groendienst, brandweer en lokale land- en tuinbouwers. Vandaag vangt het collectief infiltratie- en bufferbekken het regenwater van wegenis en daken op het bedrijventerrein gezamenlijk op, infiltreert het water vervolgens in de bodem. Bij hoge waterstanden wordt het water vertraagd afgevoerd naar beken en rivieren. Net buiten het bedrijventerrein – ter hoogte van de Dalevijversbeek- werd  in overleg met ANB een gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) gerealiseerd. De zone (1 ha) naast de bestaande beek wordt afgebakend met een dijk, en geef ruimte aan water bij natte weersomstandigheden.”

Naast ruimte voor water, wordt er ook ruimte voor groen gecreëerd. Zo werden in en rond het bedrijventerrein verschillende groenzones aangelegd – goed voor 7894 m². Om de visuele impact zoveel mogelijk te beperken, werd tussen de woonomgeving en het bedrijventerrein een berm opgetrokken van 4 m hoog met streekeigen bomen en heesters. In totaal werden er 119 bomen aangeplant, en bijna 6.000 streekeigen heesters en bosgoed. Het onderhoud (waartoe de bedrijven een financiële bijdrage leveren) en het beheer van de openbare groenzones wordt nauwgezet opgevolgd door de WVI-terreinbeheerders.

Ook op de bedrijfspercelen staat duurzaamheid voorop. Zo moeten bedrijven het regenwater dat valt op de bedrijfspercelen zoveel mogelijk opvangen en hergebruiken. Daarnaast moet elke investeerder in zijn bouwplannen toelichten hoe hij zijn daken wil benutten voor hernieuwbare energieproductie. Het dakoppervlak dat niet wordt gebruikt door het bedrijf zelf, kan door WVI in opstal genomen worden om extra zonnepanelen te voorzien waarmee in de extra noden van andere bedrijven kan voorzien worden.