Transmobil - deelfietsen
20/06/2023

Transmobil | Slimmer op weg over de schreve

Wat?

In de grensregio tussen Noord-Frankrijk en West-Vlaanderen zijn er weinig tot geen alternatieven voor het gebruik van de eigen wagen, het openbaar vervoer is er zwak uitgebouwd en er zijn amper grensoverschrijdende verbindingen. De partners van het Interreg V project Transmobil zetten zich in om de duurzame mobiliteit in deze regio slimmer aan te pakken.

Zo zoeken de projectpartners naar oplossingen om de fiets en het openbaar vervoer aantrekkelijker maken. Deelfietsen dragen daartoe bij, maar ze onderzoeken ook de formule van de dorpshub: een centrale plek in het dorp waar mensen kunnen afspreken om samen de auto te nemen, een deelauto kunnen vinden of op de bus kunnen stappen.

Rol WVI

WVI begeleidt de gemeenten bij de uitwerking van deze hub’s en zal gedeeltelijk instaan voor het uitvoeren van het studiewerk. Voor Veurne, Koksijde en De Panne hebben we de aanbestedingen voor lokale fietshandelaren in goede banen geleid. De Provincie West-Vlaanderen zorgt als projectleider voor de verdere opvolging van de uitvoering.

Over het project

Zo bouwt het project gaandeweg een grensoverschrijdend netwerk uit van mobiliteitshubs: plaatsen waar je van de trein op een deelfiets, van de bus in een deelauto kan stappen of waar je na je treinrit langs kan gaan bij de lokale kruidenier, een pakketje ophalen of je fietsband kan oppompen. Dit wordt haarfijn uitgelegd in een videoclip die via sociale media werd verspreid.

Aan West-Vlaamse kant rolt Transmobil in de stations van De Panne, Koksijde en Veurne een ‘fietspunt’ uit, die de  fietsstallingen onderhoudt, fietsen van pendelaars herstelt en deelfietsen aanbiedt. In Kortemark wordt in het oude stationsgebouw - dat de gemeente overneemt van de NMBS - een mobiliteitshub gecreëerd, met een fietspunt, kwalitatieve fietsenstallingen en laadpalen. Ook de creatie van dorpshubs wordt onderzocht: multifunctionele knooppunten, vlot bereikbaar met de fiets of te voet, van waaruit bewoners zich samen verplaatsen of het openbaar vervoer nemen. Dat kan worden gecombineerd met sociale dienstverlening en een winkelpunt. Zo’n dorpshub pakt de vervoersarmoede aan en versterkt de sociale cohesie.

Bovendien bracht Transmobil ook de grensoverschrijdende mobiliteitsstromen en de behoeften inzake mobiliteit in kaart. De resultaten van deze uitvoerige analyse van het grensverkeer zullen de basis vormen voor het ontwikkelen van slimme mobiliteitsoplossingen.

Projectpartners

Aan Transmobil werken heel wat Vlaamse en Franse partners mee, met onder meer ook de EGTS West-Vlaanderen/Flandre-Dunkerque-Côte d’Opale. Aan West-Vlaamse kant zijn de partners de Provincie West-Vlaanderen, WVI, het Westhoekoverleg en de gemeenten De Panne, Houthulst, Koksijde, Kortemark, Vleteren, Ieper, Poperinge en Veurne.

Duur

Het Transmobil-project is gestart op 1 juni 2018 en liep tot eind 2022.

Ontdek het laatste projectnieuws
Margo Swerts
Margo Swerts
Expert mobiliteit